zeiss-logo-kertvaros-optika

DuraVision® BlueProtect – ideális beltéri tevékenységekhez

Célzott kék fény elleni védelem színtelen lencsékhez

Jelenleg sokat beszélnek a kék fény látásunkra gyakorolt hatásairól, mivel kék összetevőjű fénynek vagyunk kitéve kül- és beltérben egyaránt.

Egyrészt egészségünk megóvásához és jó közérzetünkhöz szükségünk van kék fényre.

 

Másrészt a kék fény veszélyes is lehet – különösképp erős napsütésben.

Ez ellen napszemüveggel védekezünk.

Azonban ma már minden eddiginél több kék fénynek vagyunk kitéve, a készülékek kijelzői által kibocsájtott sugárzás és az olyan modern fényforrások, mint a LED miatt.

Nap mint nap számítógéppel dolgozik hosszú órákon keresztül, modern világítással felszerelt helyiségben?

Sokan azt veszik észre, hogy a lámpák és kijelzők által kibocsájtott kék fénytől elfáradnak és kényelmetlenül érzik magukat.

A ZEISS DuraVision BlueProtect rétegű színtelen lencse keményréteggel és a Clean Coat felületkezeléssel is el van látva, így könnyebben tisztítható, valamint egy olyan kék szűrővel is, amely a káros 390-440 nm közötti hullámhossztartományban a kék fényt gyengíti.

Előnyök szemüvegviselőknek

 Védelem a kék-ibolya fénnyel szemben színtelen lencséknél is
  • Hasznos azoknak a szemüvegviselőknek, akik aggódnak a beltéri kék-ibolya fény potenciálisan káros hatásai miatt, és megfelelő védelmet keresnek.
  • A ZEISS DuraVision BlueProtect egy új réteg színtelen lencséhez, amely része egy olyan kékszűrő is, amely a káros 390-440 nm közötti hullámhossztartományban gyengíti a kék fényt.
  • Azonban az „egészséges” kék fényt, amelyre szervezetünknek szüksége van, átengedi. Tanulmányok kimutatták, hogy a 400-520 nm közötti tartomány (460 nm-es maximumú) kék fénye nagyon fontos a melatonin szintjének szabályozásához, így bioritmusunk irányításához és egészségünk megóvásához.
  • Keményréteg és CleanCoat a könnyű tisztíthatóságért – ez mind benne van.

Kinek van szüksége a DuraVision BlueProtect®-re?

Védelem a kék-ibolya fénnyel szemben beltérben is

A ZEISS DuraVision BlueProtect egy speciális réteg azoknak, akik idejük nagy részét beltérben töltik LED-ek, TV-k, monitorok vagy tabletek kijelzőinek potenciálisan káros kék fényével körülvéve, és ezt zavarónak találják.

Jó és rossz fény

A túl sok ultraibolya és kék-ibolya sávú fény maradandóan kárt tehet az emberi szemben.

Amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozza, kárt tehet a szemlencsében is (pl. szürke hályog) és főleg a retinában (makula degeneráció).

Ezért annyira fontos, hogy erős napsütésben 100%-os UV-védelmet biztosító napszemüveget viseljünk, kimondottan olyan helyeken, ahol sok a tükröződés, például vízpart környékén vagy havas hegyekben.

Mi a helyzet a nagy mennyiségű kék fényt kibocsájtó beltéri fényforrásokkal?

Egyre több figyelmet fordítunk a LED-ek, energiatakarékos izzók, és az okostelefonok, monitorok, tabletek és e-olvasók kijelzői által kibocsájtott fény erős kék összetevőjére.

A jó hír, hogy az eddig végzett tanulmányok egyike sem állítja, hogy a monitor vagy az új fényforrást jelentő kijelzők hosszas használata kárt tenne a retinában.

És fontos megjegyezni, hogy szemünket 30-szor annyi kék fény éri a szabadban eltöltött egy óra alatt egy átlagos borús napon, mint egy monitor előtt töltött egy óra alatt.

Mégis tény, hogy a fényforrások vagy kijelzők kék sugárzása néhány ember szemét irritálhatja vagy kifáraszthatja.

Ebben segítenek a DuraVision® BlueProtect rétegű ZEISS lencsék.

Anélkül gyengítik a 390-440 nm közötti hullámhossztartományban a kék fényt, hogy a 450-500 nm közötti kék tartomány pozitív tulajdonságait aláásnák.

Röviden: a kék fény előnyei és hátrányai

Előnyök Hátrányok
Szabályozza bioritmusunkat
Tanulmányok kimutatták, hogy a 400-520 nm közötti tartomány (460 nm-es maximumú) kék fénye nagyon fontos a melatonin szintjének szabályozásához, így bioritmusunk irányításához és egészségünkhöz.
Növeli a retina megbetegedésének kockázatát
Néhány tanulmány szerint, ha hosszú ideig 460 nm alatti (440 nm-es maximumú) kék-ibolya fénynek vagyunk kitéve, az a retina fotokémiai károsodásához vezethet.
Ez a károsodás hosszú távon a makula degeneráció kockázatával járhat.

Web_BlueProtect_Diszkont_Optika

Kékszűrő megoldások a ZEISS-től.

Megfelelő termék a potenciálisan káros kék-ibolya fény elleni védelemhez – mindenkinek

A potenciálisan káros kék fénnyel szembeni védelemre irányuló ZEISS kínálat mindenkinek biztosít megfelelő megoldást.

A ZEISS Skylet és PhotoFusion családok színezett és fényre sötétedő lencséket tartalmaznak, amelyek a különböző intenzitású kék fényt szűrik és 100%-os UV-védelmet is biztosítanak.

A DuraVision BlueProtect a kínálatot most egy speciális funkciós réteggel teszi teljessé, amely részben csökkenti a kék fényt. Ideális alacsony szintű kék fényű beltéri használathoz is.

by: JOBB LÁTÁS, D.Zsolt