Multi Base by Camber Progresszív lencse


Multi Base by Camber progresszív szemüveglencsék

Hagyományos free-form technológia a Camber technológiával szemben


Hagyományos FreeForm technológia esetén a lencse hátsó felületén kerül kialakításra az előírt lencsefelszín, így mindig lesz egy bizonyos mértékű kompromisszum a lencse recepten felírt értéke és a használt bázisgörbületi érték között.

Ez azért alakul ki, mert a távoli látáshoz szükséges ideális bázisgörbület eltér az olvasó mezőhöz szükséges ideális bázisgörbülettől.

Minél magasabb az addíció értéke, annál inkább hangsúlyossá válik ez az eltérés. Általában a választott bázisgörbületet a távoli látómező bázisgörbületéhez optimalizálják.

Ahogyan a tekintetünk halad lefelé az addíció mentén a lencse optikája úgy lesz egyre kevésbé ideális, mivel kevésbé egyezik a felírt, eredetileg mért adatokkal.

A másik fő probléma, amelyre a Camber megoldást nyújt, az a pluszos lencsék esetében felmerülő, túlzott mértékű bázisgörbület.


Ez azért fordulhat elő a FreeForm lencsék esetében, mert az addíciós érték a hátsó felületen kerül kialakításra, nem pedig az első felszínen, ahogyan az a hagyományos progresszív lencsék esetében történik.

Ez azt jelenti, hogy például egy hagyományos progresszív lencse bázisgörbülete 6-os, ugyanez az érték egy FreeForm esetében lehet akár 8-as is.

A Camber technológiánál mindkét szempontot figyelembe veszik, és amíg a távoli látómezőnél lehetséges egy 6-os bázisgörbület kialakítása, addig az olvasó résznél kapunk egy 8-as értékű bázisgörbületet, ezáltal egy általánosságban vékonyabb megjelenést biztosítva a lencsének.

Ez vékonyabb, esztétikusabb, optikailag jobb tulajdonságokkal rendelkező lencséket jelent a gyakorlatban, különösen a pluszos dioptriák esetében.